Era sfirsit de august cind Zela veni cu o idee. Sa mergem in Valea Regilor Traci. N-am stat prea mult pe ginduri."Vreau 5 minute ca sa-mi fac bagajele" am zis. Si...valea fu a noastra!
Ce sa fi ales mai intii ? Misterul ce invaluia Valea Regilor si a caror binecuvintare harica o simteam la tot pasul sau sa aleg acel roz de roza din ale carui petale simtisem pe piele mingiierea afrodisiaca a acelui tainic si scump ulei? Sa dansez dansuri ritualice cu stelele si cu norii printre acele tume de pamint sau sa ma ingrop printre mladitele mustind de viata ale plantatiei de trandafiri ? Sa vreau sa fac dragoste cu soarele si cu Sabazios sau sa ma infasor htonic pe o mladita de roza ca sa-i sorb puterea?
Raspunsul mi l-a dat ploaia ce se porni torent peste capul plecat a inchinaciune. Si-am luat o mina de petale de trandafiri din Valea Trandafirilor si-am presarat-o romaneste la poala Vaii Regilor Traci.
Si tot un raspuns, "gurmand" de asta data, mi l-a dat Zela, batrinul bucatar bulgar care mi-a oferit inca ceva pe linga trandafiri si dans in ritm de istorie traca: vinetele umplute cu brinza.
Mirosind incheietura palmei unde Zela mi-a picurat un strop de ulei magic am purces sa fac acele minunatii de vinete umplute:
1). Pt. 20 de bucati (de produs final):
-2-3 vinete mari se curata in lung (sub forma de "zebra" ) de coaja, apoi se taie felii groase de un deget si se presara cu sare. Se dau prin faina.Se scutura excesul de faina.
Se prajesc pe ambele parti in ulei de masline (si iar revin la fobia mea referitoare la baia de ulei: daca ai o tigaie buna nu mai ai nevoie de excesul de ulei pe care, vrind nevrind, vinata il absoarbe ca o sugativa). Se scot vinetele pe un servet de hirtie absorbanta.
2). Umplutura:
- aprox. 300-400gr feta sau brinza sarata de oaie
- 2 oua
- o mina de menta verde tocata (eu am pus si busuioc)
- 4-5 catei de usturoi zdrobiti
Se amesteca.
Intre doua felii de vinete prajite se pune cam o lingura de umplutura. Se aplatizeaza totul, presind usor feliile una peste cealalta.
"Sandwich-ul" se tavaleste prin pesmet apoi se "inmoaie" in ou batut cu putin lapte. Se prajeste, pe ambele parti, in ulei de masline.
Se scot tot pe un servet de hirtie absorbanta.
Se servesc calde sau reci, cu iaurt sau....cu ce credeti voi ca va face placere limbii si sufletului.
Blagodaria, Zela ! ...am soptit savurind tainica aroma de menta in vestmint sideral de amintire roz. Si-atunci, de undeva de sus, de pe un munte bulgaresc tuna un glas de zeu cu finete de roza :
Năzdrave !
Ce sa fi ales mai intii ? Misterul ce invaluia Valea Regilor si a caror binecuvintare harica o simteam la tot pasul sau sa aleg acel roz de roza din ale carui petale simtisem pe piele mingiierea afrodisiaca a acelui tainic si scump ulei? Sa dansez dansuri ritualice cu stelele si cu norii printre acele tume de pamint sau sa ma ingrop printre mladitele mustind de viata ale plantatiei de trandafiri ? Sa vreau sa fac dragoste cu soarele si cu Sabazios sau sa ma infasor htonic pe o mladita de roza ca sa-i sorb puterea?
Raspunsul mi l-a dat ploaia ce se porni torent peste capul plecat a inchinaciune. Si-am luat o mina de petale de trandafiri din Valea Trandafirilor si-am presarat-o romaneste la poala Vaii Regilor Traci.
Si tot un raspuns, "gurmand" de asta data, mi l-a dat Zela, batrinul bucatar bulgar care mi-a oferit inca ceva pe linga trandafiri si dans in ritm de istorie traca: vinetele umplute cu brinza.
Mirosind incheietura palmei unde Zela mi-a picurat un strop de ulei magic am purces sa fac acele minunatii de vinete umplute:
1). Pt. 20 de bucati (de produs final):
-2-3 vinete mari se curata in lung (sub forma de "zebra" ) de coaja, apoi se taie felii groase de un deget si se presara cu sare. Se dau prin faina.Se scutura excesul de faina.
Se prajesc pe ambele parti in ulei de masline (si iar revin la fobia mea referitoare la baia de ulei: daca ai o tigaie buna nu mai ai nevoie de excesul de ulei pe care, vrind nevrind, vinata il absoarbe ca o sugativa). Se scot vinetele pe un servet de hirtie absorbanta.
2). Umplutura:
- aprox. 300-400gr feta sau brinza sarata de oaie
- 2 oua
- o mina de menta verde tocata (eu am pus si busuioc)
- 4-5 catei de usturoi zdrobiti
Se amesteca.
Intre doua felii de vinete prajite se pune cam o lingura de umplutura. Se aplatizeaza totul, presind usor feliile una peste cealalta.
"Sandwich-ul" se tavaleste prin pesmet apoi se "inmoaie" in ou batut cu putin lapte. Se prajeste, pe ambele parti, in ulei de masline.
Se scot tot pe un servet de hirtie absorbanta.
Se servesc calde sau reci, cu iaurt sau....cu ce credeti voi ca va face placere limbii si sufletului.
Blagodaria, Zela ! ...am soptit savurind tainica aroma de menta in vestmint sideral de amintire roz. Si-atunci, de undeva de sus, de pe un munte bulgaresc tuna un glas de zeu cu finete de roza :
Năzdrave !
No comments:
Post a Comment
Please, feel free to let a message..