Povestea fusaicai de azi e atit de comuna incit n-am nici un dubiu ca o stiti. Fusaica ? Hmmm, nimic altaraceva decit fasolea cea de toate zilele a rumanului spasit si umilit de munca multa. Ca-i mai zice si pasula, ca-i mai zice bobi, ca-i mai zice fasole (elegant nu, ca mde , obrazul subtire cu obligatii se tine), ca latinii o considera o vulgaris (brrr, americanii i-ar trimite-n court si-ar cere despagubiri pt. calomnie).... ei bine, tot aia-i la final. Cum o dai, cum o intorci tot la fasole ajungi.
Nu stiu ce-mi veni azi ca sa fac o clasica mincare de fasole ... asa, de drag si de dor... ca mare alean mi-e dupa amintirile copilariei. Si, daca bunica obisnuia s-o facaluiasca pina iesea si untul din ea de nu-ti mai trebuia s-o ungi cu nimic si-i mai si trintea deasupra o 'capatina' mare de ceapa si una de usturoi ostoite-n paprika si oloi de bostan atunci, undeva in Salaj, o tanti priceputa-n tate cele oale ale bucatarelilor, mai atzitza frumusetea cepei cu o lingura de pasta de rosii de nu stiai ce te indemna mai tare la a imbuca... Acum, stind sa judec care dintre cele doua variante erau mai bune, ajung negresit la concluzia ca Mosu' avea dreptate atunci cind, din coltul mesii, striga a porunca : " Soficaaaa ...ia mai arunca si ceva cirnat prajit pe fasolea 'ceea ... ca porcu-i leguma". Raspunsul venea invariabil, acelasi: "Fara frica de Domnul mai poti fi omule....rinduiala bisericeasca e de musai iara fusaica asta se minca fara carne ". (De ce bunica-i zicea fasolii tocmai fusaica, un apelativ fagarasan, asta numa' Dumnezeu stie ! )
Auzind astea, ateul convins din Mosu' respecta decizia bunicii si asta numai si numai de dragul ei si cu gindul la cele lumesti, strimb dar strict diriguite din sfere inalte spirituale. Si-asa ateu cum a fost, a murit ca un crestin, cerind prezenta unui preot si pomenind fusaica facaluita a bunicii.
Ingrediente:
1 kg fasole cu bob mare(...ca si copii erau multi)
un pahar de ulei
1 ceapa rosie (sau alba)
1 l-ra otet
sare
Sosul:
1 ceapa, tocata nu prea subtirel
1 capatina medie de usturoi, feliat si el
2-3 l-ri mari de ulei
1 l-ra buna de boia dulce
1 l-ra pasta rosii (optional)
Si fierbea bunica fasolea impreuna cu ceapa pina-si da fasolea in petec de umflata ce era, o scurgea bine si-o lasa sa se raceasca. O lua apoi la facaluit(frecat), cu facaletul de mamaliga, pina devenea ca un piure. O sara, adauga uleiul, freca iar fusaica apoi, picatura cu picatura, punea otetul.
Pt. sos, prajea(pe dunga plitei) ceapa si usturoiul pina se inmuiau. Adauga boiaua, iar tanti salajanca mai tipa deasupra si-o lingura de pasta de rosii .
(Mai amestecau amindoua, de citeva ori, in sos si....era gata de 'boit' fusaica.)
No comments:
Post a Comment