Pina azi n-am inteles de ce dovleacul place multora. Nu ma impacam cu gustul stiros si fad al dovleacului copt cum nu pricepeam de ce tata adora placinta cu dovleac si-o ridica la rang de desert regesc. Poate ca amintirile copilariei lui sunt mult mai puternice decit ale mele afinitati gustative.
Daca mamaia facea placinta cu foi fabricate-n casa si intinse nu atit de subtire incit sa citesti ziarul prin ele, mama face placinta ca pe-un strudel. Daca mamaia considera ca e suficient de dulce dovleacul copt in cuptor fara nici un adaos de alt indulcitor, ei bine, mama ii inobileaza gustul cu oaresce scortisoara macinata proaspat, o mina-doua de zahar si unu sau doua prafuri de gris, atit cit sa nu se cocleasca miezul placintei. Placinta cu dovleac e placinta copilariei tatei asa cum, strudelul cu brinza e placinta copilariei mele.
De curind, mama a inceput sa foloseasca la placinte o varietate de dovleac mult mai dulce decit ludaia neaosa pe care-o putem cumpara de la piata. Dovleacul c. moschato e asemanator ca forma unei pere, cu simburi mai mici si cu pulpa de un portocaliu intens care nu mai necesita coacere prealabila in cuptor, cu un gust fin si aromat care, parca-parca ma face sa-mi schimb preferintele 'placintesti'. Eu zic sa-l incercati si veti vedea diferenta.
Scurt info:
Originar din America de Sud, este adoptat de Europa sec. XVI devenind un hibrid cunoscut sub numele de Curcubita maxima . In unele tari se consuma floarea, in altele, fructul e conservat pentru iarna si, peste tot in lume e un bun de pret pentru patiseri.
Este bogat in beta-carotina si glucoza iar semintelor li se atribuie proprietati curative.
Folosit de unele tari ale Americii de Nord si Latine in unele practici ritualice asociate Zilei Mortilor, a devenit un simbol al atit de comercialei sarbatori cunoscuta sub numele de Halloween.
(de le Wikipedia citire)
Varianta lui mamaia (o taranca frumoasa, 'sudista' curata la suflet si trup si maritata cu un fost gardist al Garzii Regale):
-aluat obisnuit de piine intins subtire dar nu prea-prea
-se presara din loc in loc cu miez de dovleac copt in cuptor
-se ruleaza, se pune in tava si se da la copt pina capata o frumoasa culoare aurie
Varianta mamei (moata apriga si nealcosa, cu ochii albastri ca cerul senin de vara, un general in actiune, indiferent de domeniul in care actioneaza):
-aluat simplu de placinta intins cit mai subtire sau foi subtiri de placinta, cumparate
-stropeste foile sau aluatul cu ulei
-presara gris
-presara dovleac moschato, curatat de coaja si ras mare (nu e nevoie sa fie copt deaoarece nu contine o cantitate mare de lichid ca si ludaia clasica)
-presara peste dovleac zahar si scortisoara macinata proaspat
-ruleaza foile, pune sulurile in tava, stropeste-le cu ulei si da-le la copt pina devin auri
Enjoy !
No comments:
Post a Comment