Nu stiu voi cum faceti focul insa, la mine in ograda, se urmeaza un ritual foarte precis. Se incepe prin a se curata vatra sobei de restul de cenusa de la focul precedent, se rup citeva foi de hirtie dintr-o revista (preferabil sa nu fie cerate), se ruleaza si se string usor intre palme, se plaseaza cit mai central pe vatra, peste ele vine o mina buna de aschii de lemn (preferabil de salcie) si acum vine partea cea mai frumoasa: aprinsul chibritului si, implicit al hirtiei. Acum...ce sa va zic ? Ca-s mai bune chibritele de Gherla ? Ca-s mai bune cele cu fosforul care nu se sfarima sau nu-ti sare-n ochi ? Ca-s mai bune cele cu bat de lemn ? Daca nici una dintre variante nu va multumeste atunci folositi o bricheta dintr-astea moderne, cu git lung si flexibil. Acelasi rezultat il veti obtine.
Va veti intreba poate, unde vreau sa ajung cu polologhia focului ? Nu in paleoliticul superior cind, cica, 2 pietre erau pe post de chibrit, nici la Prometeu sau la zei dar nici in ograda pompierilor, asta-i sigur. Nu vreau decit sa ajung la o revista pe care am folosit-o pe post de material combustibil si-n paginile careia am gasit o reteta de salata care mi-a luminat ziua. La propriu. Focul s-a facut iar salata s-a modificat dupa chipul si asemanarea mea.
Si n-as sti sa va zic ce a fost mai intii ? Gustul de iaurt brusc indulcit de pulpa de curmala, usorul acrisor al marului care taie din nebunia stafidei, amarul cu gust de simbure prajit al nucii, aroma de scortisoara care completeaza perfect un vin elegant si de exceptie ? Hmmmm...anyway, rezultatul final a fost peste umilele mele asteptari .
Ingrediente(pt. 2 persoane):
1/2 mar rosu, acrisor, taiat cubulete
o mina buna de curmale, fara simburi
o mina buna de stafide
1/2 de mina de prune uscate, taiate feliute
1/2 de mina de nuci prajite si zdrobite
scortisoara (dupa gust)
1-2 l-te iaurt gras si foarte gros
50-100 ml vin Lacrima lui Ovidiu (nu-i reclama, e un fapt intimplat !)
Curmalele, stafidele si prunele lasa-le sa stea citeva ore in vin apoi macina-le grosier si amesteca-le cu restul de ingrediente. Portioneaza compozitia dupa propria dorinta apoi pudreaz-o fin cu un praf de scortisoara. Partea de decor e..la libera inspiratie si alegere.
Creditele merg catre Revista "Practic in bucatarie" si la d-na Annamaria Borzsasi din Reghin, reteta domniei sale fiind la pagina 40 si...asta e cam tot ce pot sa va spun. Habar n-am care numar al revistei a fost deoarece copertele revistei se facura scrum.
Ingredientele originale propuse de d-na au fost:
600 gr mere
200 gr smochine
100 gr stafide
100 ml frisca batuta
40 gr zahar
scortisoara dupa gust
Restul e deja istorie cum, istorie a devenit si salata mea.
Enjoy !
No comments:
Post a Comment