" Invirtita cu mac "


Desi-i colac ritualic prin care, fetele din Bucovina si Moldova isi afla ursita, Colacul de Andrei, la urma urmei, e o piine dospita. Dar, cum laicul se pupa zdravan cu miticul, dind nastere unor obiceiuri absolut fabuloase, n-am decit a crede in acel usturoi care, implintat in acel colac, isi va iti semetul si obraznicul cap anuntind (sau poate ca nu) viitorul. Ca bihorenii au dat un cu totul alt inteles colacului, asta-i alta poveste. Ca Santandrei e o mare divinitate geto-daca peste care crestinii l-au suprapus pe Apostolul Andrei, Intiiul Chemat, si asta-i o cu totul alta poveste.
Ursit sau ba, dorit sau ba, cel ce va sa vina, ramine la granita dintre real si imaginar, acolo unde orice e posibil. Acolo unde, absolut totul se intimpla. Acolo unde, chiar si-o 'Invirtita cu mac' te poate duce cu gindul la ursite, ursitoare si la alegeri pe care trebuie sa le faci in viata.


Ingrediente pt. aluat:
500 gr faina
2 oua+1 pt. uns deasupra
200 gr zahar 
un praf sare
250 ml lapte
3-4 l-ri ulei
2 l-ri unt + 1 l-ra pt. uns
1 l-ta de drojdie sau o nuca de drojdie
Se face un aluat care se framinta sanatos.
Se lasa sa dospeasca 1-2 ore.


Umplutura:
250 gr mac macinat
150-200 ml lapte
150 gr zahar
Arome:
extract de vanilie, coaja rasa de lamiie, stafide si/sau rom

Macul se macina si se pune la fiert cu restul ingredientelor pina se incheaga. Se ia de pe foc si se adauga aromele. Se lasa sa se raceasca.Daca pare a fi prea moale, mai adaugati ceva pesmet.
Foaia de aluat nu se intinde prea grosuta. Se umple cu umplutura de mac si se ruleaza ca un sul. Tava de cozonac se unge cu unt, se aseaza invirtita in ea, se unge cu ou si se da la cuptor la foc iute pina creste rapid aluatul. Dupa aceea, focul trece pe o molcoma caldura, atit ca sa imbujoreze frumusetea invirtitei.


Ce zice Maestrul...
"O grasa verde-aurie si uleioasa de Cotnari, cu miros amestecat cu flori de tei si frunza de nuc, de tamiie si de piersica coapta. Gustul e de asemenea  complex si somptuos, dulce si-amar, cald ca miezul soarelui.
Rar vin, nobil, ce trebuie gustat cu solemnitate, iar nu baut, ca-i pacat si te-mbata de nu stii cum te cheama si cit ai sa bolesti..."





Enjoy !

No comments: