Un colt de PITA, un drob de sare si-un pahar cu apa

-Si dai..sa asude grinda fatoooo !!!!
 Asa striga nesimtitu' de Gimini care statea picior peste picior ... savurindu-si lenea si tigara ! Si ma privea.
-Fira-i tu sa fi de ghiavol ! Da-te jos de-acolo si treci si baga si tu energie aici !
I-m raspuns sufulcindu-mi minecile prea lungi ale tricoului, mineci care nu vroiau domle' sa sada la locul lor prestabilit.
Si framintam aluatul ala de pita cu ardoarea minerului care dadea cu tirnacopul in roca ca sa-si lase sudoarea in galeriile de sub pamint scotind aurul la suprafata.Si invirteam aluatu' intre pumni cu furia otelarului care turna prima sarja de otel.
Toate le faceam, in acelasi timp si cu piosenie dar si cu credinta in acel ancestral sentiment de a face bine:" cu un colt de pita , un drob de sare si-un pahar cu apa sa dai binete! " Ca asa zicea bunica oridecite ori facea pita in cuptorul mare din curtea casei de pe virf de munte.Si noi copchiii ne stringeam ciurcel in jurul ei si priveam coca alba care se intindea ca elasticul sub miinile negre, batucite de vreme si vremi. Mai furam noi cite o bucatica de aluat crud ca sa-l mincam iar bunica ne tragea zimbind cite-o "palma" de stergar:" Mai ghiavolilor, o sa va doara burta."
Si fosneau poalele fustei ei scrobite cu slobozeala de faina alba, si fosneau palmele ei aspre in timp ce facea o cruce mare si larga , binecuvintind coca moale, si fosneau si  zimbetele noastre in diminetile de simbata.
Aburii ce ieseau din pita calda ne dezmierdau nasurile frematind a pofta. Peste tot si toate, vocea egala a bunicii plutea a poveste.
I-am intins lui Gimini stergarul pe care se hodinea piinea proaspat scoasa din cuptor. El rupse un colt , il incinse in sarea grunjoasa de pe dogul de lemn si-l baga in gura. Inchise ochii si cu o placere aproape "animalica" citita pe mimica lui zise: "Dumnezeiesc gust!"


Ingrediente:
pt. o piine: 500gr faina alba (sau de secara sau integrala sau combinata)
                 300-350ml apa calduta (abia dezmortita) pt. framintat
                 sare dupa gust (1-2 lingurite rase)
                 drojdie (cam cit o nuca mare....de mare)
                 maia din aluat -o "gogoasa"
(....maiaua este o bucatica de aluat, mare cit o gogoasa, putin aplatizata si pudrata cu faina; este lasata sa se usuce ; se pastreaza in faina.)



Peste drojdie si maia se toarna putina apa calduta(cit sa le acopere) pentru a se inmuia.Se mai poate adauga si o lingurita de zahar.Cind totul capata aspect de "dospit" se toarna peste faina amestecata cu sarea.Se adauga cite putina apa calduta, incepind sa omogenizam ingredientele de la marginea vasului( in care facem coca) inspre interior.Adaugind apa, putin cite putin ne putem apuca sa framintam aluatul.Cu pumnul il "zdrobim" virtos, apoi cu degetele adunam aluatul de pe margini spre interior. Si iar il zdrobim si iar il adunam. Si tot asa pina cind rezulta o coca elastica, omogena. Se aduna tot aluatul in mijlocul vasului, se pudreaza suprafata acestuia cu faina apoi tot vasul se acopera cu un prosop curat.Se pune intr-un loc fara curenti de aer; se inveleste intr-o patura groasa.




Cind aluatul si-a marit de doua ori volumul, se imparte in vase unse cu ulei(aluatul se pune in vase umplindu-le doar de jumatate).Se mai lasa sa stea la cald pina aluatul creste atit cit sa umple vasul.Se dau la copt la 180-200C, in cuptorul incalzit in prealabil( dar, in functie si de cuptorul pe care-l aveti).Cind piinea e aurie se scot vasele din cuptor , se acopera cu un stergar lasindu-le in acest fel aprox. 5-10 min apoi se scoate piinea din forme; se lasa sa se "odihneasca" asezind-o cu vatra in sus.




" Cu un colt de pita , un drob de sare si-un pahar cu apa sa dai binete! " zimbeau ochii bunicii vazindu-si ghiavolii nazdravani cum rup din pita aburinda si-o maninca de parca se bateau turcii la gurile lor.
"Dumnezeiesc gust" repeta iar Gimini uitindu-si si lenea si tigara undeva....

No comments: