Homemade butter (unt de casa)


(with English translation)

CUVINT INAINTE:


"Cică era odată o vacuta. Si-un bou o privea şi-o admira de peste gard. A doua zi boul iar, o priveşte si-o admiră. A treia zi o priveşte si-o admiră. A patra zi vine un măgar, o priveşte, o admiră si-o convinge." 
Concluzie: 
Mai bine să fii măgar decât bou. (Petrea Prostul)



                                                       
Unt de casa

Lapte gras, nefiert se lasa sa stea peste noapte. A doua zi se aduna toata smintina care se ridica la suprafata. Aceasta se lasa sa se "aseze" pentru 2-3 zile. Apoi, cu rabdare si vointa se purcede la lucru.
Smintina se bate cu telul pina incepe sa se lege. Bucatele de unt incep deja sa apara in masa de smintina. Se continua baterea pina untul se separa complet de zer. In momentul acesta se opreste baterea si incepe folosirea miinilor. Se scurge zerul si se inlocuieste cu apa rece. Se spala masa de unt in apa rece, framintindu-l usor.Se repeta pasul acesta de 2-3 ori. La final se clateste sub jet de apa rece.
Se poate pastra la frigider dar nu mai mult de o saptamina (va rincezi). 
Poate fi consumat ca atare, la micul dejun sau , ca si grasime pentru gatit.  
Daca aveti o cantitate mai mare de unt pe care n-o folositi o puteti congela. Astfel, pastrarea acestuia realizindu-se  pentru o perioada mult mai mare de timp.



And now, let speak a little bit in English......




That's all about homemade butter.







Post a Comment