Prajitura-placinta cu prune


Multi si-au 'arogat' paternitatea acestei placinte-prajitura cu esenta de tort dulce-acrisor. Fie ca e ZwetschgenkuchenZwetschenkuchen sau Pflaumenkuchen, fie ca in HessenRheinland-Pfalz si Saarland pot sa-i mai spuna si Quetschekuche, fie ca in BayernBaden-Württemberg si in tot lungul si latul Austriei i se mai spune Zwetschgendatschi, chiar daca in Rheinland si Eifel este cunoscuta sub numele de  Prummetaat alias Prommetaat....tot dracu' ala e (vorba romanului). 
Prunele crescute si coapte sub soarele Ardealului, ce tandru se invelesc in aluatul simplu de pita de casa e, poate, cea mai savuroasa si draga dintre amintirile copilariei mele, amintiri ce vin acum si, in atingeri de Elvetie sau de Bavarie cazona imi certifica ca gustul si aroma in materie de bucatareala nu tine decit de imaginatia si deschiderea pe care o ai fata de ...orice ti se vira sub nas.
Cam asta am facut si eu cu tortul asta de vara atit de german. I-am adaptat placinta cu prune a  bunicii si-am descintat-o cu aroma de rom de Jamaica si de stafide cu aur(a) de Orient.


Ingrediente pt. umplutura:
1,5-2 kg prune carnoase, preferabil sa fie prune bistrite, fara simburi, rupte in jumatati si amestecate cu: zahar dupa gust, scortisoara, vanilie si un pumn bun de stafide inmuiate 30 de minute in rom.
Aluat:
aprox. 500-600 gr de faina nula 000
un pumn de zahar
un praf bun de sare
1 pahar de smintina
1 ou
aprox. un pachet de unt moale (60% continut de grasime sau mai mult)
drojdie de 25 de bani, inmuiata in putin lapte caldut


Faina se amesteca cu untul si sarea, inglobind toata grasimea in faina (trebuie sa arate ca un 'nisip'). Se adauga restul de ingrediente. Daca aluatul e prea lipicios se mai adauga putina faina. Daca, din contra, pare a fi prea tare(virtos) se mai adauga smintina. Nu se lasa la dospit.
Se intind doua foi de dimensiunea tavii, foi care se inteapa din loc in loc cu furculita. Intre foi se pune umplutura, presarind peste ea, citeva 'prafuri' fine de gris si o cana de stafide.
Se coace la 180-200*C. Cind e aurie se scoate din cuptor.
Se lasa sa se racoreasca. 
Se pudreaza cu zahar vanilat.












Post a Comment