Strudel cu mere: de la Viena la Bihor





Fie ca e caldut sau e rece, fie ca e alaturi de o portie zdravana de inghetata de vanilie sau de frisca, fie ca il masori din ochi si-l portionezi cum sti ca sa-ti ajunga cit mai mult, un lucru e cert insa : aproape toti cei care-l maninca au facut din Apfelstrudel-ul vienez un fel de mincare de la care nu se pot abtine, indiferent de cit de plin ar fi stomacul.
Nu mai insist asupra aromelor pe care le dezvaluie pentru ca as fi ingrata si egoista, asumindu-mi paternitatea a ceea ce veti vedea mai jos.


Ingrediente:
-aluat pregatit ca ...aici
-gris
-scortisoara macinata proaspat
-unt topit (sau ulei)


Umplutura (pt. o tava) :
-1-1,5 kg de mere zemoase, curatate de coaja si rase pe razatoarea mare(atentie le degete!)
-zahar, dupa gust
-scortisoara proaspat macinata
-stafide inmuiate in coniac pret de 30 de minute
-rom
-ghimbir tocat (sau pudra de ghimbir)
-1 bob de cardamom zdrobit
-1 cuisoara macinata
1-2 frunze de busuioc tocate(optional)


Merele se storc si se dustuiesc cu zaharul pret de 5-6 minute. Se trag deoparte de pe foc. Se adauga scortisoara si restul de ingrediente ale umpluturii.
Aluatul, dupa ce a fost intins, se stropeste cu untul sau cu uleiul, se presara cu gris, se 'stropeste' pe jumatate din suprafata, cu umplutura. Se ruleaza la fel ca si placinta bihoreneasca. Se ung rolele cu unt si se dau la copt la 180*C. Cind sunt aurii se scot lasindu-le sa se racoreasca. Se pudreaza cu zahar vanilat macinat.


Post a Comment