Samosa - سنبوساگ

(with English translation)


Conform scrierilor arabe medievale de bucatareala, samosa isi are radacinile atit de aromate  in persanele  سنبوساگ  sanbosag care au dat sud-estului Asiei  si subcontinentului Indian celebrele samosa cu derivatele
etimologice specifice.
Ca au trecut secole peste samosas, ca istoricii au trimis feedbackuri spre scrieri care le atesta originalitatea, un lucru e insa cert: samosa e un fel de mai multe feluri (vorba romanului) si gustul e pe masura numelui.

INGREDIENTE
Aluat:
1 1/2 cana faina integrala
2 linguri gris
4-5 linguri ulei
1 cescuta de apa
sare dupa gust

Se face un aluat elastic care nu se framinta. Se lasa 20 de minute sa stea. Se imparte in aprox. 6-7  bile (in functie de cit de mari vreti sa va iasa produsul finit) care se aplatizeaza pina au diametrul de 10cm si grosimea de 2mm. Se taie in doua fiecare disc. Luati cite o jumatate de disc in palma si umeziti-i marginea rotunda. Puneti o lingura de umplutura pe aluat apoi indoiti totul lipind marginile lasind deschisa doar baza conului care se formeaza. Se lipesc apoi cu grija si marginile libere, sigilind astfel "plicul". 
Se prajesc in baie de ulei.Se scot pe prosop de hirtie.
Pentru ca nu sunt fan al metodei de-a gati in acest fel am copt samosas si in cuptor. Gustul e acelasi cu singura diferenta (notabila as zice) ca, cele coapte in ulei au un plus de finete si de fragezime.


(click photos to see enlarged them)



UMPLUTURA:
1/2 piept de pui taiat in fisii subtiri

100-150 gr mazare fiarta si fasole verde fiarta
3  cartofi fierti taiati in cuburi 
1 morcov fiert, taiat in cuburi
1 chilli feliat
3-4 fire de ceapa verde taiata felii
3-4 catei de usturoi zdrobiti
1 1/2  l-te chimen
1 l-ta seminte de coriandru zdrobit
1/2 l-ta turmeric
1 lingurita Garam -masala 
3-4 l-ri ulei de masline
sare de mare, grunjoasa,dupa gust
patrunjel tocat


Pare complicat de facut dar, va asigur ca nu e asa(mai mult iti ia ca sa povestesti despre ea decit s-o faci). Gustul....ei bine, nu o sa-l puteti uita .
Se serveste cu chutney de mango sau cu orice alt chutney va place. 












No comments: