Seabiscuit si....alternativele

Nu stiu de ce mi-am amintit acum de Hickstead. Aparent fara nici o legatura dar, undeva in subconstient am stiut ca el va ramine pentru totdeauna asa cum si-a trait si victoriile si infringerile dar si deziluziile: cel mai bun cal de echitatie din lume. Si, tot fara sa vreau, gindul ma duse la Seabiscuit -calul de curse al Americii anilor '30, cal care a devenit simbol al sperantei pentru cei mai multi americani in timpul Marii Recesiuni. Poate ca, la momentul respectiv, fiecare s-a regasit in bijbiiala cu care  Seabiscuit  si-a inceput cariera, poate ca fiecare s-a vazut pe sine in marele lui succes, poate ca fiecare s-a temut sa se recunoasca in stupidul accident ce a urmat, poate ca fiecare a sperat sa se regaseasca in revenirea de dupa. 
Un lucru e sigur insa, Seabiscuit a cistigat un loc binemeritat in amintirea oamenilor care i-au dedicat memorii, carti sau filme. Nu e un lucru marunt, cum nu e defel de neglijat.




1/2 kg biscuiti sfarimati
aprox. 2 l-ri bune de unt 
3 linguri de cacao 
100 gr. zahar 
200 ml.frisca lichida

rahat cuburi, fructe confiate taiate cuburi si/sau stafide, simburi de nuca sau de alune
zdrobite, rom, miezul de la o vanilie
1 praf fin de sare


Frisca se infierbinta. Se adauga untul, cacaoa, sarea, zaharul si miezul de vanile. Se omogenizeaza, se lasa sa se stimpere putin fierbinteala lichidului si se toarna peste biscuitii amestecati cu fructele, simburii si rahatul. Se amesteca bine compozitia si se toarna pe o folie de plastic speciala pt. bucatarie, se ruleaza strins in folie, dindu-i-se forma de salam. Se da la rece pt. citeva ore sau pina cind se intareste.Cind se serveste se scoate din folie, se tavaleste prin nuca de cocos si se taie felii.






William Nack a scris pentru Sports Illustrated, in 29 noiembrie 1999:
"George Woolf (the rider) always said he never had more fun on a racehorse than he did that day in '38 at Pimlico, when Silent Tom Smith, the horse's trainer, lifted Woolf aboard Seabiscuit for the big match race against War Admiral." 
Seabiscuit, un cal care era minat ca de vint la auzul unui sunet de clopotel, folosit pe post de stimul pavlovian la inceputul unei curse.




No comments: