Romanian eggs

As my Master in the kitchen's flavors said ... "The eggs so-called 'Romanian' are for centuries called "oeufs poches". I give you the recipe anyway, that's not mine and, sadly, it doesn't belong to us also, just so as to respect an adjective, and because some [of us...p.n.] do it somehow ,here and there...." (Radu Anton Roman from his book " Food, wine and Romanian customs).
Anyway, this  bilingual blog is entirely dedicated to you, Master Radu Anton Roman.




Ingredients:
6 eggs
1 l water
50 ml vinegar (I used a white wine vinegar)
1 tbs salt
Place water with vinegar and salt to boil. 
• break the eggs into a cup (one by one) without damaging the yolk 
• pay them, very nearly, egg by egg in boiling water 
• after two minutes, remove the eggs from the water


Romanian version:


"Aceste ouã asa-zis „românesti“ se cheamã, de secole, „oeufs poches“. Vã
dau totusi reteta, care oricum nu-i a mea si, vai, nici nu ne aparþine, doar asa,
ca sã respect un adjectiv, si pentru cã unii le si fac, ici si colo.
• 6 ouã • 1 l apã
• 50 ml otet • 1 lingurã sare
• Se pun apa cu otetul si sarea la fiert.
• Se sparg ouãle pe rând într-o ceascã, fãrã sã stricãm gãlbenusul
• Le vãrsãm, de foarte aproape, ou cu ou, în apa clocotind
• Se scot, dupã douã minute, cu supiera
• O idee ar fi sã le asezati pe foi de salatã verde sau în rosii scobite – dã
bine!"
(citat din cartea lui Radu Anton Roman -"Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti")


Blogul acesta, in intregime iti este dedicat Maestre !


Post a Comment