Placinta dobrogeana la tigaie



Si zice Costache Negruzzi in a lui "Poveste(a) unei placinte" cum ca, pe vremuri, placintarul si-a lui placinta erau eroi de vajnica poveste iar pohacea lui fu motiv de mare batalie dintre tulimeni si ieniceri. Sa credem cronicarul ? De bunaseama ca da. 
Si cum sa nu-l crezi, atunci cind, placintarul cu-a lui poveste spusa-n foi si brinza si diriguita din inalte stiinte ale coacerii stirneste si acum amintiri si batai pe-o ultima bucata ? Cum sa nu-l crezi pe Negruzzi atunci cind, cu dulcea pana a scriiturii de demult iti aduce sub ochi un tablou in care curtea domnitorului ingheata, de la dregatori la credincerul cel mare, pentru ca uitasera sa puna pe masa domneasca tocmai falnica placinta ? Cum sa nu sorbi din savoarea scrisului negruzzian atunci cind, lirismul scriitoricesc se impleteste atit de maiestuos cu amintiri si onirice dorinte cu gust de placinte ? Iar versul popular, atit de maiastru virit in povestire nu face decit sa-ti aduca aminte de-acele dadaceli ale bunicii care n-avea alta treaba decit sa-si vada multumiti copchiii si nebunaticii nepoti ?
"Cu iaurt, cu gugosele,
Te facusi vornic, misele ! "
Placinta dobrogeana( Kuwurma /Djiyirma) de azi respecta intr-u totul slova lui Costache Negruzzi. Placinta de poveste, lucratura de curte domneasca, gust nebun de bun...si totul acompaniat de-un vinulet alb, tinerel si sec de pe dealurile Murfatlarului.


Ingrediente:
1 pachet foi de placinta sau foi facute in casa
Umplutura:
200 gr urda (sau brinza proaspata de vaci)
100 gr cas
200 gr telemea
sare dupa gust
2-3 oua
optional, zahar dupa gust si vanilie (daca vreti o varianta dulce a placintei)
"Glazura" placintei :
2-3 oua batute bine cu o ceasca de iaurt gras

Pe fiecare foaie, stropita cu ulei, se presara pe jumatate din suprafata acesteia, din amestecul de brinza. Se acopera cu cealalta suprafata, se stringe ca un acordeon(formind pliuri) apoi, in tigaia dubla, antiaderenta si stropita cu ulei, se formeaza un melc, completindu-l(pe masura ce umplem foile) si acoperind complet suprafata tigaii. Se stropeste cu ulei, se acopera cu capacul tigaii(cu functia de tigaie si el) apoi se pune (10 minute) pe foc mic. Cind se intoarce placinta pe cealalta parte, peste partea coapta se toarna amestecul de oua cu iaurt apoi se da iar la prajit. Se coace iar placinta pe ambele fete, intorcind tigaia dar, de data asta, timpul destinat coacerii reducindu-se (v-am mai vorbit aici de dubleta mea minune).
In mod normal, placinta dobrogeana se coace in cuptor insa...de ce sa n-o facem si altfel daca se poate?
Cind e gata, lasati-o sa se raceasca olecuta apoi va asigur ca turcii se vor bate la gura domniilor voastre !






Enjoy !


No comments: