Urzici ... intr-un mare fel



                 
Buruiana lui Marţ .... cum bine i se mai spune in credinta populara, apare odata cu topirea ultimelor zapezi ale iernii. Considerata a fi o planta sacra, romanul i-a conferit puteri magice ridicind-o-n rang si punind-o la loc de cinste printre bucatele meselor lui primavaratice. Si n-o maninca decit atunci cind, cruda si juvenila, isi ridica cu obraznicie capul dintre gheturi, fie ca e Saptamina Patimilor, fie ca e Simbata Pastelui. In rest, asprimea si intelepciunea ei isi spun cuvintul in fierturi tamaduitoare cu rol bine precizat de cuvinte din inscrisuri vechi sau ocupa un loc respectat si recunoscut in ritualurile laice, inca pastrate. Daca ai curiozitatea si timpul necesar ca sa strabati la pas o lume inca arhaica a Carpatilor de Curbura, vei avea surpriza sa fi sorcovit de Armindeni sau de Singiorz cu un buchet de frunze de urzici prinse-ntr-un virf de bat precum sceptrul regelui Marte sau, in prima zi a lui Florar, sa fi urzicat cu virfuri tinere de urzica pentru a fi aspru si harnic tot anul. Daca insa, ai aplecare spre cele mai mult sau mai putin sfinte si-n dorul tau de legari sau dezlegari de farmece n-ai decit a-i asculta soptitul lin, precum descintecul aducator sau nu de fericire...

Fir de lin si de pelin
Las' sa leg si sa nu vad
Gindul eu i-l innodai
Cu urzica si cu stir
Cu ac bun de trandafir...

Restul tine deja de practici care nu-si au rostul a fi descrise aci, pe un blog de bucatareala...



Ingrediente:
A)
1 poala buna de virfuri de urzici, bine spalate apoi fierte, scurse si tocate(ale mele au iesit direct din congelator, puse bine la pastrare inca de asta primavara)
B)
1 cana cu lapte
1 l-ra de unt(eu am folosit uleiul de masline)
4 oua
4 l-ri de faina
4 catei mari de usturoi, pisat(optional dar totusi indicat a fi adaugat)
sare, piper(dupa gust)
C)
1 ceasca de orez cu bobul lung, fiert
 
Ingredientele de la B) se bat bine. Se amesteca cu urzicile si cu orezul. Se toarna tot amestecul intr-o forma unsa bine cu unt si pudrata cu pesmet. Deasupra se rade telemea apoi se da la cuptor la foc molcom pina se aureste de dor si de jale alba brinza(poate dura cam 40-45 de minute).
Si, daca vreti ca totul sa se desfasoare si mai rapid atunci prajiti compozitia intr-o tigaie larga, musai cu capac, folosind 1-2 l-ri de ulei de masline in locul untului pentru uns si totul la foc moderat pina produsul final are aspectul unei omlete. 
Puteti adauga linga mincarea de urzici niscaiva smintinica sau poate ati vrea o bucatica de cirnat din cel iute, afumat dar prajit ? Ca daca-i bal pai bal sa fie... Ce ziceti de-o bere scoasa musai de la rece, numa' buna sa stimpere piscaciunea cirnatului si-a aiului ?






Enjoy !


Post a Comment