Cartofi cu chimen



             

In "Tara Fagilor" timpul a stat in loc. 
Daca vinul tamiios gilgiie sprintar in oalele de lut imbiind nasul si limba la adinca degustare atunci mirosnele ce ies din cuptor te fac sa-ti indrepti ostentativ si intrebator(a nerabdare) privirea spre aburul care iese obraznic pe linga usita metalica proptita de lelea Arhira in gura pintecosului de pamint. Ce-o fi ? "Eiiii...oliecuta mai stati ca vine acusica" zise ghidus batrinica iute ca piperul si ridata parca de toate vinturile Bucovinei. "Ia d-acilea niste tamiioasa ca-i cu gust de para si-o sa vezi ce bine-a fi". Si-a fost pina cind nu mai stiam ce simteam mai intii...para tamiioasa, migdala cu gust de polen varatic sau aroma de chimen ce ma traznea naucindu-mi poftele de drumet obosit. Nici ortacii de drum nu erau de alta parere asa ca, o tot imboldeau pe lelea sprintena ca o tinerica sa mearga sa vada ce se petrece in spatele usitei cuptorului ei magic. Si magia unei cratite largi, de lut ars, poposi sub ochii nostri si-n gurile noastre facindu-ne sa ne inchinam bucatelor care ne trimiteau dintr-un spatiu modern direct intr-unul arhaic si arhaizat de casul care se intindea ca fisiile de taitei, de vinul care cobora a jale si dor dupa fiecare imbucatura facindu-ne sa ne minunam de aroma de chimen salbatic care ne exploda in cerul gurii si de povestile de razboi ale sotului Arhirei, un ciufut dar mucalit cioban, mindru de mindretea produselor sale. Si, peste toate astea, caldura unei veri toride ne facea sa nadusim zdravan cu gindul la cele sfinte, ca era zi de post, sa ne rugam sa ne ierte Divinitatea pacatul si poftele si sa ne rugam cit mai virtos "Tine-ma Doamne, sa mai pot ... ca-i prea bun."



Ingrediente:
1 kg-1,5 kg de cartofi
200 gr cas scurs bine si ras sau sfarimat sau, merge si-o telemea proaspat pusa la sare
1-2 oua
1 cana de smintina
unt
1 l-ta chimen salbatic, pisat
sare, piper(dupa gust)
patrunjel tocat (lelea Arhira prefera insa fulgii de ardei iute, uscati)

Si-a curatat lelea Arhira cartofii, ii taie cubulete si-i fierse in apa sarata. Ii scurse si dete cu ei intr-un vas uns cu unt. Mai presara deasupra cartofilor nitel unt, chimenul, piperul si sarea. Batu apoi oale, adauga casul, le amesteca si le turna peste cartofi. Scutura de vasul plin ochi ca sa se aseze oul printre cartofi, mai presara deasupra niste cas apoi dete cu vasul in cuptorul incins si-l tinu acolo atit cit sa prinda compozitia o fata colorat de zimbareata. Il scoase, il lasa sa-si mai stimpere naduful apoi presara totul cu fulgii de ardei iuti, tocati si smintina. Si zimbi privind reactia mesenilor care-i calcasera pragul pentru ca stia ce inseamna in gura omului flamind(si nu numai) cartofii cu chimen.


Si-n "Tara Fagilor" timpul a stat in loc.





Enjoy !

Post a Comment