Fajitas sau Tlaxcalli ?

Pentru fajitas, clar am nevoie de tortilla. Si, cum buna rinduiala se cunoaste si-n bucatarie am scos o punga de tortilla de la congelator si am dat cu ea in microwave. Tlaxcalli, numele nativ Nahuatl pentru tortilla poate sa cuprinda o intreaga filozofie si istorie in ea. Ramine doar ca noi sa pricepem ce-au vrut aztecii si maiasii sa transmita prin aceste discuri solare facute din faina de porumb.Un lucru e sigur insa: tortilla l-a impresionat pina si pe salbaticul Cortez cu ai lui conchistadori. Pe mine una, porumbul ma face sa simt ca traiesc , tot asa cum bucataria care are in ea orice aliment derivat din porumb este sfinta si binecuvintata.


Ingrediente:
2-3 bucati de muschi de vita sau porc , taiat fisiute care se prajesc pe grill 
2 cepe mari tocate
3 l-ri de ulei de floarea soarelui
1 ardei mare rosu, 1 ardei mare verde, 1 ardei mare galben taiati julien
4-5 catei de usturoi zdrobiti
3 rosii mari decojite si taiate
1 ardei iute (julien)
8-9 tortilla ( cum se fac puteti afla aici)

Dupa ce muschiuletii s-au prajit, se sareaza si pipareaza. Se lasa deoparte.



In ulei incins(cele 3 linguri) se dau la prajit: ceapa, usturoiul si ardeii(fara cel iute). Se lasa pe foc 5 minute sau pina se inmoaie.


Se adauga rosiile taiate si ardeiul iute. Se acopera cu capac pentru 5 minute.


Cind e gata se adauga sare,piper si patrunjel tocat.Se da deoparte. Se amesteca cu carnea taiata fisiute subtiri. Pe tortillas se imparte din compozitie; se stropeste totul cu smintina .


Se ruleaza si se serveste imediat.


 In a doua scrisoare a lui Cortez catre regele Charles al V-lea al Spaniei, acesta spunea referindu-se la piata mexicana: 
"This city has many public squares, in which are situated the markets and other places for buying and selling. . . where are daily assembled more than sixty thousand souls, engaged in buying and selling; and where are found all kinds of merchandise that the world affords, embracing the necessaries of life, as for instance articles of food. . . maize or Indian corn, in the grain and in the form of bread, preferred in the grain for its flavor to that of the other islands and terra-firma."

No comments: