Zea Mays si Tortilla

...era venerat de catre populatia Maia. Oare cum era acum 3000 de ani î.Hr., cind oamenii din Munţii Sierra Madre din Mexic hibridizau ierburi sălbatice  pentru a produce boabe mari si hrănitoare de porumb ? Oare de ce porumbul era privit ca fiind un fundament al umanităţii ? De ce era venerat ca fiind samanta vietii ? De ce aztecii si maiasii credeau ca  fiinţele umane au fost făcute din porumb de catre zei ?
La intrebarile mele, poate doar  Hernando Cortez  şi conchistadorii lui care au ajuns în Lumea Nouă la 22 aprilie 1519 mi-ar putea raspunde.


Ingrediente pentru tortilla de griu:

250 gr de faina integrala(sau alba)
aproximativ 175-200 ml apa calduta
sare 



Se amesteca ingredientele si se framinta pina rezulta un aluat cit de cit elastic.I se da forma de sul aluatului apoi se portioneaza, taindu-l.


 Fiecare bucata se intinde formind un disc subtire care se prajeste fara grasime,pe plita( tigaie grill sau tigaie antiaderenta), pe ambele parti.




Se suprapun una peste cealalta si se acopera intotdeauna cea de la suprafata pentru a nu se usca. Tortilla este baza in bucataria mexicana fiind un inlocuitor al piinii pe care noi o stim.
Tortilla-s se pot pastra si-n congelator, inchise intr-o punga. Cind se folosesc, se dezgheata si se incalzesc in cuptorul cu microunde invelite intr-un prosop umed. Tot in prosop umed se incalzesc si tortilla care nu sunt congelate sau cele pe care le cumparam de la supermarket.
Cind o sa incerc si varianta de tortilla din porumb o sa va arat .
Pina atunci, ce ziceti de-o portie de Fajita cu carne de vita ?


No comments: