De la fasole cu ciolan la 'chili con carne'





“La Dama de Azul” sau sora Mary a scris reteta pentru chili, care includea carne de caprioara, ceapa, rosii si ardei iuti.
Detinutii inchisorilor texane catalogau calitatea inchisorii dupa gustul mincarii respective.
Preotii spanioli ai sec. al XIX-lea credeau ca ardeii iuti din mincare aveau efecte clar afrodisiace interzicind consumul de  “supa diavolului” spunind ca 
este  “la fel de fierbinte precum podeaua iadului” .
Ei bine, eu -Mala Teaha- am vrut sa sarbatoresc in alt altfel 1 Decembrie si-am dat o nota mexicana celebrei fasole cu ciolan atit de romaneste gatita cu aceasta ocazie. 
Ce-a iesit ? O minunatie de fasole cu carne la care nu poti zice NU ! Absolut demential gust ! Cred ca tocmai am mai bifat o must be intre preferintele mele culinare.

Ingrediente:
3-400 gr. carne  tocata ( vita dar, poate fi si in amestec cu carne de porc )
1 bucatica de costita , taiata feliute
2-3  l-ri de ulei de masline
1 ceapa mare
2 ardei iuti taiati feliute
3-4 linguri zdravene pasta de rosii (sau rosii din conserva)
2 l-ri bune de boia iute (daca preferati mai putin iute, inlocuiti boiaua cu varianta ei dulce)
un praf de oregano maruntit
supa de vita
200 gr. fasole rosie, fiarta (poate fi si din conserva)
4 catei de usturoi zdrobiti
2-3 foi de dafin
1 l-ta de chimion (varietatea araba a chiminului) zdrobit
sare, piper



Preparare:
Se caleste in ulei (la foc mic) ceapa si 2 dintre cateii de usturoi .  Se adauga carnea, costita si ardeiul iute perpelindu-se totul pina capata o culoare mai inchisa. Se adauga: pasta de tomate, boiaua, dafinul, oregano si  jumatate din cantitatea de chimion. Se amesteca. Se acopera cu supa de vita.  Cratita se pune  in cuptorul incins (180 C) si se continua fierberea pina carnea e aproape fiarta. Se adauga fasolea, sarea si piperul si se lasa sa mai fiarba pina mincarea ajunge la o anume consistenta. Se adauga restul de chimion. Se mai lasa  sa dea citeva clocote apoi se scoate din cuptor. Se adauga restul de usturoi. Se acopera cu capacul citeva minute pentru a nu se volatiliza aromele.


Si, bineinteles ca, alaturi de un blid plin ochi cu chili con carne am savurat un film bun marca Woody Woodpecker Show .
Pica-pau que está...!




No comments: