O altfel de zacusca cu fasole

Back to school si zic ca, putina etimologie nu strica. Asadar...
Zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de "gustare" sau "aperitiv". Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.Ca se gateste in Balcani cu precadere, asta toata lumea stie. Ca este un fel de  mincare nelipsit din camarile romanilor si asta e arhicunoscut. Si atunci, veti spune? Unde-i schepsisul? 




Sa nu va asteptati la cantitati pentru ca , zacusca e felul de mincare pe care, cu precadere il fac dupa ochi, inspiratie de moment si ceea ce am ca materie prima in acel moment.


Ingredientele(aproximative) ale zacustii de anul asta :
-ulei de masline
-ceapa, taiata julien (sau macinata)
-gogosari rosi sau ardei capia, macinati
-morcovi curatati si rasi
-pastirnac curatat si ras
-telina curatata si rasa
-passatta(rosii macinate) sau o pasta de rosii mai fluida
-usturoi pisat
-fasole rosie, fiarta in prealabil
-sare, piper
-foi de dafin, cimbru, busuioc, chimin





Se caleste pret de citeva minute ceapa. Adaug morcovul, pastirnacul si telina. Dupa alte 5-10 minute adaug ardeii si o parte din usturoi si dintre condimente (cam jumatate din fiecare). Urmeaza passatta sa fie adaugata. Cind , dupa alte 5-10 minute lichidul a mai scazut adaug fasolea pe care o zdroesc in masa de legume, lasind totusi citeva boabe intregi. Se mai da citeva clocote. 
Acum e momentul in care merg mai departe sau ma opresc.
Daca vreau ca zacusca asta sa fie un ghiveci pe care sa-l servesc atunci, ei bine o voi gati pina scade lichidul si ajunge la consistenta dorita. La final adaug restul de condimente.
Daca vreau ca sa fie o zacusca pt. pus la camara atunci ma opresc aici, adaug restul de condimente si pun amestecul in borcane pe care le sigilez si le pun la sterlizat (dustuit) pret de citeva ore (3-4). Dupa sterilizat, borcanele poposesc in perini unde ramin o zi, ca apoi sa ajunga direct in camara.
Asta e tot procesul tehnologic pe care-l aplic la toate zacustile pe care le fac, indiferent de tipul lor. Nu agreez defel ideea de-a fierbe legumele pina se volatilizeaza si ultima esenta de vitamina sau de gust din ele. Plus de asta, nu aplic deloc regula (celebra dealtfel printre gospodinele cu state vechi de plata in bucatareala romaneasca) de-a fierbe zacusca pina iese uleiul la suprafata. Si nu fac asta din trei motive:

1). n-are ce sa iasa pt. ca uleiul pe care-l pun eu in cratita e mai mult simbolic (cam 100-200 ml) pt. tot angrenajul (si nu e putin, credeti-ma)
2). folosesc doar ulei de masline (n-are rost sa ziceti ca e scump pt. ca puteti gasi o modalitate ca sa vi-l aduca cineva direct din Italia, unde o canistra de 5 l e la un pret derizoriu, adica 20Eur; inseamna jumatate din pretul uleiului de masline pe care-l gasiti in Romania)
3). daca fierb maglavaisul asta pina iese si puterea din el, atunci cind il maninc va trebui sa-l asezonez cu niscaiva antispastice si antiacide...si cred ca si voi aveti cam aceeasi problema;

Deci, la bucatareala-nainte! 
Incercati, faceti, vedeti diferenta si astept parerile voastre in legatura cu tema de mai sus.

2 comments:

Vilhelm man said...

Arata minunat...mi-ai facut pofta!

Vino sa vezi magia Craciunului intr-o lume magica...ia gratuit cate animatii doresti ca sa-ti intampini vizitatorii pe blog cu magia sarbatorilor:
Craciunul este Magic

Mala Mustatea said...

Cred ca te-am zapacit cu toate postarile astea....Am dat iama printre bunataturi si fac olecuta pe 'nebunul'....