Cind am citit "Zmeura de cimpie" a lui Mircea Nedelciu am ramas mult timp cu gindul la cele trei personaje si la cele trei file de poveste pe care fiecare le reprezenta. Daca, printr-o ciudata coincidenta, memoria colectiva ajunge sa se suprapuna peste memoria individuala, atunci, istoria e cea care vine cu o ironie fina ce merge pina la autoironie
jucindu-se cu cititorul in cel mai subtil mod cu putinta. Roman al anilor '80, "Zmeura de cimpie" reprezinta intr-adevar un 'roman impotriva memoriei', asa cum spunea si autorul, tocmai prin refuzul amintirilor care instraineaza si dezradacineaza.
Vi-l recomand spre a fi citit, daca-l gasiti.
- Boiled syrup:
Cover the berries with water then give in a few boiled. Strain through sieve and flesh, choosing seeds. Measure the resulting juice, add sugar in proportion of 1:1, reported to the juice (for 1 liter of juice put 1 kg of sugar). Boil for 15-20 minutes or until syrup is slightly sticky. It is distributed in bottles, is well covered and give them to the pantry.
- Raw syrup:
Squeeze fresh fruit with a clean gauze until seeds are chosen. Mix with sugar the syrup resulted, all in a ratio of 1: 1.2 then leave to cool until sugar melts (1-2 days or as much as needed), stirring from time to time in the mixture. Pull it into the bottles, cover well and give them to the pantry.
- Varianta fiarta:
Se acopera zmeura cu apa apoi se da in citeva clocote. Se strecoara si se trece prin sita si pulpa fructului, alegind semintele. Se masoara sucul rezultat ; se adauga zahar in proportie de 1:1, raportindu-ne la suc (pt. 1 litru de zeama punem 1 kg de zahar). Se fierbe aproximativ 15-20 de minute sau, pina cind siropul devine ceva mai lipicios. Se distribuie in sticle, se capaceste si se da la camara.
- Varianta cruda zice:
Se stoarce fructul proaspat printr-un tifon curat pina se aleg semintele. Siropul rezultat se amesteca cu zahar, in proportie de 1 : 1,2 apoi se lasa la rece pina se topeste zaharul (1-2 zile sau atit cit este nevoie), amestecind din cind in cind in mixtura. Se trage la sticle, se capaceste si se da la camara.
No comments:
Post a Comment